U bent hier

Wegwijzer Effectief Oefenen Zorgsector

De wegwijzer Effectief Oefenen Zorgsector is bedoeld om effectief oefenen op het gebied van crisisbeheersing binnen de zorgsector te bevorderen.

 

Focus op oefenen
De focus van deze wegwijzer is gericht op oefenen. Oefenen kunt u echter niet los zien van ‘opleiden’ en ‘trainen’. Met goede opleiding en training legt u immers de basis voor goed en effectief oefenen.

 

Wegwijs door de wegwijzer

De wegwijzer bevat de meest essentiële onderwerpen voor het oefenen in de zorgsector. De onderwerpen zijn verdeeld in drie hoofdthema’s:
 

  • Wat is de ambitie van uw organisatie?
  • Hoe geeft u praktisch invulling aan oefenen?
  • Hoe renderen oefenresultaten optimaal?
     

Elk hoofdthema ontsluit een aantal subthema’s. Per subthema volgt een korte uitleg. Vervolgens krijgt u direct de belangrijkste concrete tips om effectief oefenen binnen uw (zorg)organisatie vorm en inhoud te geven. Tot slot zijn, gekoppeld aan deze tips, verwijzingen naar de meest relevante literatuur en hulpmiddelen opgenomen.

De wegwijzer kunt u doorlopen op basis van uw specifieke wensen. U kunt direct focussen op de onderwerpen of onderdelen die passen bij uw interesse, het startniveau van uw organisatie of die juist voor uw medewerkers van belang zijn. U kiest dus zelf uw ingang.
Dat doet u eenvoudig met de ‘aanklikbare’ schematische inhoudsopgave die steeds bij elk thema op de linker pagina in beeld blijft. U kunt in deze mindmap gemakkelijk herkennen waar u zich bevindt en welke andere subthema’s aan het bijbehorende hoofdthema grenzen. Verder zijn per subthema aanklikbare linkjes opgenomen naar relevante informatie.
 

Doelgroep

De Wegwijzer Effectief Oefenen Zorgsector is primair bedoeld voor alle crisisprofessionals binnen de witte kolom die een rol hebben bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van oefeningen of oefenprogramma’s. Voor hen zijn concrete tips en trucs beschreven om vorm en inhoud te geven aan effectief oefenen binnen de eigen organisatie. In de wegwijzer wordt deze primaire doelgroep vaak in het kort met ROP-coördinator aangesproken, maar de inhoud is ook voor andere functionarissen toepasbaar. De wegwijzer is bovendien zeer geschikt voor functionarissen en organisaties met een coördinerende of sturende rol binnen de witte kolom, bijvoorbeeld de GHOR, de DPG, maar ook het ROAZ. Naast de bruikbare informatie uit de hoofdthema's bevat hoofdstuk 5 aanvullende tips en suggesties die specifiek voor deze ketenregisseurs zijn bedoeld.

 

Wegwijzer Effectief Oefenen Zorgsector