U bent hier
Crisisoefening: wit en groen spreken dezelfde taal

Verpleegkundigen en artsen van het Medisch Centrum Haaglanden en hun militaire collega’s van defensie hebben onlangs samen een grote regionale crisisoefening gehouden onder het motto: Samen Sterker. ‘Mooi om te zien hoe wit en groen dezelfde taal spreken en dat er op het moment dat je moet handelen maar een ding telt: de patiënt’, zoals een van de deelnemers het verwoordde.
Het noodhospitaal bij vliegveld Valkenburg was de eerste dag de setting voor de crisisoefening. ‘Wij werken als militair verpleegkundigen voor onze stages in ziekenhuizen, dus voor ons is het erg leuk om onze civiele collega’s eens te laten zien wat wij doen en kunnen’, vertelde een van de militair verpleegkundigen. ‘Mensen zijn vaak verrast door onze middelen, door het niveau van onze verzorgenden en verpleegkundigen.’
Dag 2 vond plaats op de Spoedeisende Hulp van het MCH. Om de normale gang van zaken niet te verstoren werd de noodoefening ’s ochtends vroeg gehouden. In deze tijd brachten de ambulanceverpleegkundigen in totaal veertig lotusslachtoffers de SEH van MCH Westeinde in. Verwarde mensen, mensen met steekwonden, mensen die vlakbij een explosie waren geweest – uiteraard allemaal fictief, maar dankzij het knappe acteerwerk van de lotuspatiënten bijna niet van echt te onderscheiden.
De MCH-artsen en verpleegkundigen werkten zij aan zij met hun militaire collega’s, 1 militaire arts, 7 militair verpleegkundigen en 6 militair verzorgenden. Allemaal om te zien hoe we elkaar kunnen helpen mocht dat ooit eens nodig zijn. Pia van Leeuwen, de coördinator van de oefening in het MCH, is tevreden over het verloop: ‘Je ziet dat we allemaal dezelfde opleiding hebben, dat we allemaal dezelfde methodiek hanteren. Dankzij deze oefening is duidelijk dat we in geval van nood binnen no time met elkaar heel veel mensen kunnen helpen. Samen Sterker is wat ons betreft geslaagd. In de toekomst willen we zeker verder bouwen aan deze samenwerking.’
‘Mooi om te zien dat ik de helft van het team niet kende, maar we toch met elkaar snel en goed een traumapatiënt hebben behandeld’, aldus een deelnemende arts.